תחליפי ארוחה נוזליים

תחליפי ארוחה נוזליים תורמים להפחתת גורמי סיכון לבביים בקרב חולי סוכרת

מחקר זה הינו סקירה שיטתית של מחקרים מבוקרים ואקראיים, ובו נבחנה השפעתם של תחליפי ארוחה נוזליים על גורמי סיכון לבביים-מטבוליים בקרב מטופלי סוכרת מסוג 2 הסובלים בנוסף ממשקל עודף או השמנת יתר

30.04.2019, 10:43
משקאות ממותקים (צילום: שאטרסטוק)

הראיות בנוגע לשימוש בתחליפי ארוחה נוזליים בסוכרת טרם סוכמו. מטרתו של מחקר זה הייתה למזג את הראיות הקיימות בנושא השפעתם של תחליפי ארוחה נוזליים על גורמי סיכון לבביים-מטבוליים בקרב מטופלים עם סוכרת מסוג 2 הסובלים גם ממשקל עודף או השמנת יתר.

מאגרי המידע שנכללו במחקר היו מדליין (MEDLINE), אמבייס (EMBASE) וספריית קוקריין (Cochrane) עד לתאריך 10 לדצמבר 2018. החוקרים כללו מחקרים אקראיים בעלי משך של שבועיים ומעלה, בהם הושוותה השפעתם של תחליפי ארוחה נוזליים כחלק מדיאטה להפחתת משקל להשפעתן של דיאטות רגילות להפחתת משקל על גורמי הסיכון הלבביים-מטבוליים בקרב מטופלים עם סוכרת מסוג 2 הסובלים ממשקל עודף או השמנת יתר. שני סוקרים עצמאיים שלפו את המידע הרלוונטי והעריכו את הסיכון להטיה. המידע שולב בעזרת שיטת השונות המהופכת (Inverse variance method). הוודאות הכוללת של הראיות נאמדה על-ידי שיטת הדירוג של ארגון GRADE.

תשעה מחקרים השוואתיים (N=961, משך חציוני של תקופת מעקב- 24 שבועות) עמדו בהגדרות ההכללה. ההבדלים הממוצעים היו: משקל גוף -2.37 קילוגרם (רווח בר-סמך 95%, -3.30 עד -1.44), מדד מסת גוף (BMI) י-0.87 קילוגרם/מ"ר (-1.31 עד -0.42), שומן גוף -1.66% (-2.17 עד -1.15), היקף מותניים -2.24 סנטימטרים (-3.72 עד -0.77), ערכי המוגלובין מסוכרר -0.43% (-0.66 עד -0.19)(-4.7 מילימול/מול [-7.2 עד -2.1]), ערכי סוכר בצום -0.63 מילימול/ליטר (-0.99 עד -0.27), אינסולין בצום -11.83 פיקומול/ליטר (-23.11 עד -0.54), לחץ-דם סיסטולי -4.97 מ"מ-כספית (-7.32 עד -2.62), ולחץ-דם דיאסטולי -1.98 מ"מ-כספית (-3.05 עד -0.91). לא נצפה הבדל בשומנים בדם. סך הוודאות של הראיות היה נמוך עד בינוני עקב חוסר דיוק ו/או חוסר עקביות.

החוקרים הסיקו שתחליפי ארוחה נוזליים כחלק מדיאטות להפחתת משקל תורמים לירידה מתונה במשקל גוף, מדד מסת גוף, ובלחץ הדם הסיסטולי. בנוסף, הם גורמים להפחתה בעלת מובהקות קלינית גבולית בשומן הגוף, היקף המותניים, ערכי המוגלובין מסוכרר, ערכי סוכר בצום, אינסולין בצום, ובלחץ הדם הדיאסטולי. החוקרים הוסיפו שנדרשים מחקרים נוספים באיכות גבוהה על מנת לשפר את הוודאות של האומדנים הללו.

מקור: 

Noronha, JC. et al. (2019). Diabetes Care. doi: 10.2337/dc18-2270.

נושאים קשורים:  תחליפי ארוחה נוזליים,  סוכרת מסוג 2,  השמנת יתר,  גורמי סיכון לבביים-מטבוליים,  מחקרים
תגובות