במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'Annals of the Rheumatic Diseases', מטרת החוקרים הייתה להעריך את הסיכון הקרדיווסקולרי (CV) בחולים עם מחלות שריר דלקתיות אידיופתיות (IIM: idiopathic inflammatory myopathies) בהשוואה לנבדקי ביקורת בריאים (HC: healthy controls), ולהעריך את הקשר שלו עם מאפיינים ספציפיים למחלה.
עוד בעניין דומה
במסגרת המחקר נכללו בסך הכל 90 חולי IIM ו-180 HC תואמי גיל/מין. נבדקים עם היסטוריה של תחלואה CV (אנגינה פקטוריס, אוטם שריר הלב, אירועים צרברווסקולריים ומחלת עורקים פריפריים) לא נכללו. כלל המשתתפים גויסו באופן פרוספקטיבי, ונבדקו לעובי האינטימה-מדיה בעורק התרדמה (CIMT: carotid intima–media thickness), מהירות גלי הדופק (PWV: pulse wave velocity), ankle-brachial index (ABI) והרכב הגוף. הסיכון לאירועי קרדיווסקולריים קטלניים הוערך על ידי ה-Systematic COronary Risk Evaluationי(SCORE).
מתוצאות החוקרים עולה כי בהשוואה ל-HC, חולי IIM נמצאו עם שכיחות גבוהה יותר באופן מובהק של גורמי הסיכון המסורתיים ל-CV, שכיחות גבוהה יותר של מחלת עורקי התרדמה (CARD), וחריגויות ב-ABI וב-PWW. לאחר התאמת ציוני נטייה (באמצעות גורמי הסיכון המסורתיים ל-CV), השכיחות של CARD ושל PWV פתולוגי נותרה גבוהה יותר באופן מובהק בקרב חולי IIM לעומת ב-HC. יש לציין כי לא נצפה הבדל מובהק במדד ה-SCORE.
פרופיל הסיכון ה-CV הגבוה ביותר נצפה בחולים עם מיופתיה נמקית (necrotizing myopathy), ובפרט בחולי +statin-induced anti-HMGCR. חישוב הסיכון ה-DC לפי SCORE, SCORE2 ו-SCORE המוכפל במקדם 1.5 (mSCORE) סווגו מחדש בהתאם ל-CIMT ולהימצאותם של רבדים בעורק התרדמה. נמצא כי מדד ה-SCORE היה הכי פחות מדויק בכל הנוגע לניבוי הסיכונים הקרדיווסקולריים ב-IIM. גיל, פעילות המחלה, פרופיל השומנים, פרמטרים של הרכב הגוף, ולחץ הדם היו המנבאים המובהקים ביותר של הסיכון ה-CV בחולי IIM.
לסיכום, בחולי IIM נצפתה שכיחות גבוהה יותר באופן מובהק של גורמי סיכון קרדיווסקולריים מסורתיים ושל טרשת עורקים תת-קלינית, בהשוואה ל-HC.
מקור:
Sabina Oreska , Cardiovascular risk in myositis patients compared with the general population, Rheumatology, 2023;,