לתזונה לא בריאה, המאופיינת בצריכה מוגברת של שומנים וסוכרים, יש השפעות מזיקות על השכיחות, ההתקדמות ותוצאי הטיפול של דלקת מפרקים. עם זאת, ההקפדה על משטרי תזונה בריאים בקרב חולים אלו נותרה נמוכה.
עוד בעניין דומה
לאחרונה, פורסמו בכתב העת The Egyptian Journal of Internal Medicine, ממצאיו של מחקר בו חוקרים ביקשו לבחון את הידע בנוגע לתזונה ואורח חיים בריא בקרב קבוצה של חולים מצריים עם דלקת מפרקים אוטואימונית.
המחקר בוצע במתכונת של מחקר חתך. במחקר הוכללו 502 חולים שאובחנו עם דלקת מפרקים אוטואימונית. החוקרים ביצעו שימוש ב-302 טפסי שאלונים מקוונים ו-200 שאלונים מודפסים. השאלונים כללו חלקים על מצב סוציו-אקונומי (חמש שאלות), מידע על מחלות אוטואימוניות (שלוש שאלות), תזונה (15 שאלות) ואורח חיים (ארבע שאלות).
במחקר הוכללו 502 נשאלים, כאשר 64.5% סובלים מדלקת מפרקים שגרונית (rheumatoid arthritis - RA). רק 26.9% מהחולים היו מודעים לאורח החיים וההשפעה התזונתית על תסמיני המחלה שלהם. לרוב החולים (89.6%) היה ידע טוב על חשיבות אכילת פירות וירקות טריים, ו-63.3% ידעו שצריכת דגים מועילה. עם זאת, 55.7% היו מודעים ליתרונות הפעילות הגופנית. ציון הידע הכולל היה 57.8%. התגובות סווגו כעניות ב-217 חולים, בעיקר בקרב מובטלים ואנשים שגרים באזורים כפריים; בינוניות ב-150 חולים; וטובות רק ב-135 חולים. בנוסף, אנשים צעירים יותר הפגינו ציוני ידע טובים יותר.
החוקרים הסיקו כי חולים מצריים עם דלקת מפרקים אוטואימונית הפגינו ידע הוגן עד בינוני לגבי ההשפעה של דיאטות אנטי דלקתיות ופעילות גופנית על הסימפטומים של דלקת מפרקים אוטואימונית והשפעת חומרים מזינים על חסינות ודלקת. חיוני לתת עדיפות לתפקיד הטיפולי של תזונה בניהול הרפואי, המסמל את השינוי הבסיסי בניהול שירותי הבריאות.
מקור: