• יו"ר: פרופ' מרב לידר
  • חברי הועד: פרופ' יעקב אבלין, ד"ר שירלי אורן, פרופ' יולנדה בראון, ד"ר ויקה פורר, פרופ' דורון רימר
  • עורך האתר: פרופ' דורון רימר
  • ועדת ביקורת: פרופ' אלכסנדרה בלביר, פרופ' פנינה לנגביץ, פרופ' דן כספי
חדשות

עודכנו ההנחיות לטיפול במעכבי JAK עבור מחלות אוטואימוניות

בעקבות אישור תרופות חדשות מקבוצה זו, אינדיקציות ומידע עדכני בנושא בטיחות, ההנחיות מתמקדות במגוון היבטים של הטיפול במעכבי JAK ובגורמי הסיכון לתופעות לוואי

דלקת מפרקים שגרונית (אילוסטרציה)

צוות בינלאומי של מומחים מתחום הראומטולוגיה, דרמטולוגיה, גסטרואנטרולוגיה ותחומים נוספים פרסם לאחרונה עדכון להמלצות בנוגע לשימוש במעכבי JAKי(Janus kinase inhibitors) לטיפול במחלות דלקתיות אוטואימוניות.

ההנחיות החדשות, שפורסמו בראשית החודש בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases, מגיעות בעקבות אישור תרופות חדשות מקבוצה זו, אינדיקציות חדשות ומידע חדש בנושא בטיחות והן מתמקדות בשימוש במעכבי JAK לאחר שהוחלט להתחיל טיפול זה, ולא בשאלה מתי יש להתחיל בו.

צוות המומחים התכנס לבחון את הראיות המצטברות מאז פרסום ההנחיות הקודמות בשנת 2019. העדכון מתבסס על סקירות ספרות שיטתיות הכוללות מחקרים שפורסמו עד אוקטובר 2023.

ההנחיות המעודכנות מתייחסות למגוון היבטים של הטיפול במעכבי JAK. כיום, טיפול זה מאושר למחלות כמו דלקת מפרקים שגרונית, דלקת מפרקים פסוריאטית, ספונדילוארתריטיס אקסיאלית, קוליטיס כיבית, מחלת קרוהן, פסוריאזיס, דרמטיטיס אטופית, ויטיליגו והתקרחות. המומחים מדגישים כי יש להתחשב בגורמי סיכון לתופעות לוואי, במיוחד לאור ממצאים מהשנים האחרונות המצביעים על סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולריים וממאירויות בהשוואה למעכבי TNF.

לפי ההנחיות, מינון התרופה צריך להיות מותאם למחלה הספציפית וכן יש לשקול התאמות למטופלים מבוגרים עם ליקוי בתפקוד הכבד או הכליות ולמטופלים עם מחלות רקע או בשילוב עם תרופות אחרות. הצוות מזהיר מפני שימוש במקרים של זיהומים פעילים או חוזרים, לרבות שחפת וזיהומים אופורטוניסטיים, ממאירות קיימת או היסטוריה של ממאירות וכן אצל נשים בהריון או מניקות.

חשוב לבצע בדיקות סקר לפני תחילת הטיפול, כולל בדיקות דם שגרתיות, בדיקות לזיהוי הפטיטיס B ו-C, בדיקת HIV באוכלוסיות בסיכון גבוה וסקירה לשחפת. כמו כן, יש לבצע ניטור מעבדתי תקופתי הכולל ספירת דם מלאה עם דיפרנציאל, תפקודי כבד וכליות ורמות ליפידים.

תופעות לוואי אפשריות של מעכבי JAK כוללות זיהומים, במיוחד הרפס זוסטר בשיעור גבוה יותר בהשוואה לתרופות ביולוגיות, סיכון מוגבר לממאירות, שינויים המטולוגיים, סיכון מוגבר לאירועים תרומבואמבוליים ורידיים ועלייה ברמות CPK וקריאטינין.

המחברים מציינים כי עם הצטברות מידע נוסף ואישור תרופות ואינדיקציות חדשות, יהיה צורך בעדכונים נוספים בעתיד. הם גם מדגישים את חשיבות קבלת ההחלטות המשותפת בין המטופל לרופא, תוך מתן מידע מלא על התועלת והסיכונים של הטיפול.

נושאים קשורים:  מעכבי JAK,  הנחיות,  מחלות אוטואימוניות,  חדשות
תגובות