• יו"ר: פרופ' מרב לידר
  • חברי הועד: פרופ' יעקב אבלין, ד"ר שירלי אורן, ד"ר יולנדה בראון, ד"ר ויקה פורר, פרופ' דורון רימר
  • עורך האתר: פרופ' דורון רימר
  • ועדת ביקורת: פרופ' אלכסנדרה בלביר, פרופ' פנינה לנגביץ, פרופ' דן כספי
סרטן עור שאינו מלנומה

מתוטרקסאט מגביר את הסיכון לסרטן עור שאינו מלנומה במטופלים עם דלקת מפרקים

שימוש במתוטרקסאט כמונותרפיה או בשילוב עם ציקלוספורין A או D-פניצילאמין לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית או ספחתית מגביר פי 2.3 עד 4.6 את הסיכון לסרטן עור שאינו מלנומה, בפרט לקרצינומה של תאים בזאליים

27.09.2016, 10:01
דלקת מפרקים שגרונית (צילום: אילוסטרציה)

מחקר זה בוצע על מנת לבחון את הסיכון לסרטן עור שאינו מלנומה בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית (rheumatoid arthritis - RA) או דלקת מפרקים ספחתית (psoriatic arthritis - PsA) אשר נחשפו למתוטרקסאט (Methotrexate -Abitrexate, Metoject) ותרופות אחרות נוגדות שיגרון המשנות את מהלך המחלה (disease-modifying anti-rheumatic drugsי- DMARDs).

מידע על שימוש בתרופות נאסף מ-405 מטופלים עם RA או PsA בשתי מרפאות ראומטולוגיה פרטיות והותאם לנתונים ממרשם מקיף של אירועי סרטן אשר אושרו בבדיקה היסטולוגית בשנים 1987-2005.

הסיכונים היחסיים (relative risks - RRs) חושבו על ידי מודל לוגריתמי בי-נומינלי ושיעורי ההיארעות המתוקננים (standardized incidence ratiosי -SIRs) חושבו כשיעורי ההיארעות של סרטן עור שאינו מלנומה עם תיקנון לפי שנה, מין וגיל בקרב האוכלוסייה המקומית.

בהשוואה לאי-שימוש במתוטרקסאט, שימוש כלשהו במתוטרקסאט נקשר עם שיעור גבוה יותר של סרטן עור אחד לפחות שאינו מלנומה שאושר היסטולוגית (SIRי: 4.64, 95% רווח בר סמך: 0.67-33.2).

עבור מטופלים שקיבלו מתוטרקסאט במינון מצטבר הגבוה מ-8,000 מ"ג, SIR עמד על 4.81 (95% רווח בר סמך: 3.60-6.29), לעומת 2.31 (1.58-2.36) בקרב מטופלים שנחשפו לפחות מ-5,000 מ"ג מתוטרקסאט במינון מצטבר.

נצפה סיכון מוגבר לקרצינומה של תאים בזאליים וקרצינומה של תאי קשקש, עם קשר של מינון-תגובה עבור קרצינומה של תאים בזאליים אך לא עבור קרצינומה של תאי קשקש. נמצא סיכון מוגבר לסרטן עור שאינו מלנומה בקרב מטופלים שנטלו ציקלוספורין A - י
(Ciclosporin – Deximune,, Restasis, Sandimmun neoral) -
(RRי: 2.51, 95% רווח בר סמך: 1.23-5.13) ו-D-פניצילאמין (RRי: 3.49, 1.34-4.63) בנוסף למתוטרקסאט, אך לא בקרב מטופלים שנטלו אזתיופרין (Azathioprine - Imuran) או לפלונומיד (Leflunomide - Arava).

מחקר זה מצא, כי שימוש במתוטרקסאט לבדו או יחד עם ציקלוספורין A או D-פניצילאמין קשור לסיכון מוגבר לסרטני עור שאינם מלנומה. תוצאות אלו צריכות לעורר מודעות קלינית גבוהה לסרטן עור שאינו מלנומה בקרב מטופלים עם RA ו-PsA.

מקור:
Eva Lange, Leigh Blizzard, Alison Venn, Hilton Francis, and Graeme Jones; Disease-modifying anti-rheumatic drugs and non-melanoma skin cancer in inflammatory arthritis patients: a retrospective cohort study; Rheumatology (2016) 55 (9): 1594-1600 doi:10.1093/rheumatology/kew214

נושאים קשורים:  סרטן עור שאינו מלנומה,  תרופות נוגדות שיגרון המשנות את מהלך המחלה,  DMARDs,  methotrexate,  דלקת מפרקים שגרונית,  קרצינומה של תאי קשקש,  קרצינומה של תא בזאלי,  ציקלוספורין,  D-פניצילאמין,  אזתיופרין,  לפלונומיד,  דלקת מפרקים פסוריאטית,  מתוטרקסט,  מחקרים
תגובות