• יו"ר: פרופ' מרב לידר
  • חברי הועד: פרופ' יעקב אבלין, ד"ר שירלי אורן, ד"ר יולנדה בראון, ד"ר ויקה פורר, פרופ' דורון רימר
  • עורך האתר: פרופ' דורון רימר
  • ועדת ביקורת: פרופ' אלכסנדרה בלביר, פרופ' פנינה לנגביץ, פרופ' דן כספי
דלקות כלי דם

האם הוספת אזאתיופרין משפרת השגת הפוגה ממושכת בדלקות כלי דם?

החוקרים בחנו האם הוספת אזאתיופרין לגלוקוקורטיקואידים משפר שיעורי השגת הפוגה ממושכת בחולים עם גרנולומטוזיס אאוזינופילית עם פוליאנגיטיס (מחלת צ'ורג-שטראוס), פוליאנגיטיס מיקרוסקופית או פוליארתריטיס נודוזה ללא גורמי סיכון לפרוגנוזה רעה

כלי דם (הדמיית אילוסטרציה)

ברוב החולים עם דלקות כלי דם נמקיות (SNV) שאינן קשות, הפוגה מושגת על ידי טיפול עם קורטיקוסטרואידים. עם זאת, שליש מהחולים חווים חזרת מחלה תוך שנתיים. מטרת המחקר הייתה לקבוע האם ההוספה של אזאתיופרין (AZA) לגלוקוקורטיקואידים יכולה לגרום להשגת שיעורי הפוגה ממושכת גבוהים יותר בחולים שאובחנו עם גרנולומטוזיס אאוזינופילית עם פוליאנגיטיס (EPGA), פוליאנגיטיס מיקרוסקופית (MPN) או פוליארתריטיס נודוזה (PAN) חדשה.

כל החולים שנכללו במחקר כפול סמיות זה קיבלו גלוקוקורטיקואידים שהופחתו בהדרגה על פני 12 חודשים ובנוסף, חולקו בצורה אקראית לקבל AZA או טיפול אינבו במשך 12 חודשים. בוצע ריבוד על פי סוג המחלה ממנה סבלו. התוצא העיקרי שנבדק היה השיעור המשולב של כישלונות הגעה להפוגה וחזרת מחלה קלה או חמורה לאחר 24 חודשים.

במחקר הוכללו 95 חולים (51 עם EGPA,י25 עם MPA ו-19 עם PAN). החולים חולקו בצורה אקראית לקבל מנה אחת לפחות של AZAי(46 חולים) או טיפול אינבו (49 חולים). בחודש 24, 47.8% מהחולים שקיבלו AZA לעומת 49% מהחולים שקיבלו טיפול אינבו חוו כישלון הגעה להפוגה או חזרת מחלה (p=0.86). התוצאים המשניים היו דומים בשתי זרועות המחקר- שיעורי הגעה ראשונית להפוגה (95.7% לעומת 87.8%) ושיעור חזרת מחלה כולל (44.2% לעומת 40.5%). במהלך המחקר שני חולים בקבוצת האינבו מתו. 22 חולים בקבוצת ה-AZAי(47.8%) ו-23 חולים בקבוצת האינבו (46.9%) חוו תופעת לוואי קשה אחת או יותר. עבור חולי ה-EGPA, ממצאי התוצא העיקרי (48% בקבוצת ה-AZA לעומת 46.2% בקבוצת האינבו) ושיעור החולים שחוו החמרות אסתמה או רינוסינוסיטיס (24% בקבוצת ה-AZA לעומת 19.2% בקבוצת האינבו) היו דומים בשתי קבוצות המחקר.

מסקנת החוקרים היא כי הוספת AZA לגלוקוקורטיקואידים להשגת הפוגה בחולים עם SNV לא קשות לא משפר שיעורי הפוגה, לא מפחיתה את חזרת המחלה, לא מונעת שימוש בסטרואידים ולא מפחיתה את שיעור החמרות האסתמה והרינוסינוסיטיס הקשורות ב-EGPA.

מקור:

Puechal, X. et al. (2017) Arthritis and Rheumatology. 69(11), 2175

נושאים קשורים:  דלקות כלי דם,  גרנולומטוזיס אאוזינופילית עם פוליאנגיטיס,  פוליארתריטיס נודוזה,  פוליאנגיטיס מיקרוסקופית,  גלוקוקורטיקואידים,  אזאתיופרין,  הפוגה,  מחקרים
תגובות