סוכרת

אגוניסטים ל-GLP-1 ומניעת תחלואה קרדיווסקולרית

לירגלוטיד נמצאה כמפחיתת סיכון קרדיווסקולרי במחקר קליני אקראי גדול. מאמר זה מספק הנחיות לצורך שימוש בלירגלוטיד במסגרת העולם האמיתי

27.06.2018, 18:28
קרדיולוגיה (צילום: אילוסטרציה)
קרדיולוגיה (צילום: אילוסטרציה)

למרות שקרדיולוגים רבים לא רושמים באופן קבוע תרופות אנטי-גליקמיות התוצאות ממחקרי יעילות קליניים עם מעכבי SGLT2 י(sodium-glucose transport protein 2) ואגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מדגימים הפחתה מובהקת באירועים קרדיווסקולריים ותמותה. ממצאים אלו ממחישים את החשיבות בהכרת תרופות אלו על ידי קרדיולוגים.

כחלק מאסטרטגיה מקיפה להפחתת תחלואה קרדיווסקולרית, קרדיולוגים יכולים לרשום תרופות אלו או לתת המלצות לצוות המטפל. בכל מקרה, יש לערב את כל הצוות המטפל ובכלל זה רופא המשפחה ורופא הסוכרת או האנדוקרינולוג כך שישנה גישה אחידה לשאלות אפשריות על ידי המטופלים, תופעות לוואי ותרופות נוספות לשליטה בסוכרת. עבודה זו מספקת ראיות פרקטיות ו"טיפים" שמטרתם לסייע במתן נכון של לירגלוטיד, האגוניסט הראשון לקולטן GLP-1 שאושר בהתוויה קרדיווסקולרית.

ארבעה מחקרים קרדיווסקולריים בחנו אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 עד כה. מתוכם, מחקר אחד הראה באופן ברור יתרון קרדיווסקולרי בשימוש בתרופות אלו. במסגרת המחקר האקראי, LEADER, בהשתתפות 9,340 מטופלים עם סוכרת סוג 2 וסיכון קרדיווסקולרי גבוה, לירגלוטיד וטיפול אינבו ניתנו במינון 1.8 מ"ג בנוסף לטיפול הבחירה. לאחר זמן מעקב חציוני של 3.8 שנים, המשתתפים בקבוצת הלירגלוטיד חוו הפחתה מובהקת סטטיסטית לעומת קבוצת האינבו (13.0 לעומת 14.9%; יחס סיכונים 0.87; p=0.01) עבור תוצא משולב שכלל תמותה קרדיווסקולרית, אוטם שריר הלב שאינו קטלני ושבץ שאינו קטלני.

מקור: 

Lingvay, I. and Leiter, L.A. (2018) Diabetes Therapy. 137, 2200

נושאים קשורים:  סוכרת,  לירגלוטיד,  LEADER,  סיכון קרדיווסקולרי,  עולם אמיתי,  מחקרים
תגובות