• יו"ר: פרופ' מרב לידר
  • חברי הועד: פרופ' יעקב אבלין, ד"ר שירלי אורן, ד"ר יולנדה בראון, ד"ר ויקה פורר, פרופ' דורון רימר
  • עורך האתר: פרופ' דורון רימר
  • ועדת ביקורת: פרופ' אלכסנדרה בלביר, פרופ' פנינה לנגביץ, פרופ' דן כספי
זאבת אדמנתית מערכתית

רמות מוגברות של שומנים מחומצנים ונוגדנים לשומנים בדם בקרב חולי זאבת

במחקר מבוקר זה נבדקו הרמות בדם של שומנים מחומצנים, נוגדנים עצמיים לשומנים ומכלולים חיסוניים רלבנטיים, בקרב חולי זאבת אדמנתית מערכתית בכדי להבין האם קיים מתאם כלשהו לבין מצב המחלה

02.12.2019, 17:44
תאי שומן (צילום: אילוסטרציה)
תאי שומן (צילום: אילוסטרציה)

מטרתו של מחקר זה הייתה לבדוק את השפעת הרמות בדם של נוגדים עצמיים כנגד שומנים מחומצנים וכן של מכלולים חיסוניים (Immune complexes), בקרב מטופלים המאובחנים בזאבת אדמנתית מערכתית (SLE), ולקבוע את המתאם בין רמות אלה לבין המחלה.

במחקר נכללו 64 חולי זאבת, ו-9 משתתפים בריאים היו קבוצת הביקורת. נעשה שימוש בשיטת ELISA בכדי לזהות את הרמות בדם של מכלולים חיסוניים של כולסטרול מסוג LDL מחומצן, ושל נוגדנים עצמיים למולקולות הבאות: DNA דו-גדילי (dsDNA),יMDA-LDL, 9-HODE, 13-HODE, POVPC.

חולי זאבת פעילה הציגו רמות מוגברות בדם של נוגדנים עצמיים בהשוואה לנבדקים הבריאים מקבוצת הביקורת, כולל נוגדן מסוג IgG ל-MDA-LDLי(P=0.003), נוגדן מסוג IgG ל-LDL מחומצן (P=0.004), נוגדן מסוג IgG ל-9-HODEי(P=0.001), נוגדן מסוג IgG ל-HODE-13י(P=0.0003), נוגדן מסוג IgG ל-POVPCי(P=0.001), ונוגדן נגד LDL-IC מחומצן (P=0.003). נמצא מתאם חיובי בין הרמות בדם של נוגדן מסוג IgG ל-LDL מחומצן לבין מדד ייעודי לרמת הפעילות של מחלת הזאבת (SLEDAI, מקדם המתאם r=0.40, P=0.01). כמו כן, נמצא מתאם חיובי בין הנוגדנים מסוג IgG ל-9-HODE ול-POVPC לבין ניקוד SLEDAI, ומתאם שלילי בין אותם נוגדנים לבין רמות רכיב המשלים C4.

החוקרים הסיקו שחולי זאבת פעילה הציגו רמות מוגברות באופן מובהק של נוגדני IgG עצמיים בדם לשומנים מחומצנים. העלייה המתואמת של שומנים מחומצנים, נוגדנים עצמיים לאותם שומנים, ומכלולים חיסוניים של אותם מרכיבי שומנים ונוגדנים, עשויים לשמש כגורמים המניעים את המחלה וכסמנים בדם לרמת פעילות הזאבת.

מקור: 

Ye, Y. et al. (2019). Clinical Immunology. 205:43-48

נושאים קשורים:  זאבת אדמנתית מערכתית,  נוגדנים עצמיים,  שומנים מחומצנים,  מחקרים
תגובות