• יו"ר: פרופ' מרב לידר
  • חברי הועד: פרופ' יעקב אבלין, ד"ר שירלי אורן, ד"ר יולנדה בראון, ד"ר ויקה פורר, פרופ' דורון רימר
  • עורך האתר: פרופ' דורון רימר
  • ועדת ביקורת: פרופ' אלכסנדרה בלביר, פרופ' פנינה לנגביץ, פרופ' דן כספי
דלקת מפרקים שגרונית

מה חושבים רופאי משפחה וראומטולוגים על בדיקות הסקר והטיפול בהיפרליפידמיה?

במחקר זה נמצא כי ראומטולוגים ציינו בעיקר גורמים מעכבים תלויי-רופאים לטיפול ולבדיקות סקר להיפרליפידמיה בעוד רופאי המשפחה ציינו בעיקר גורמים מעכבים תלויי-מטופלים  

12.05.2020, 17:02
רופא מומחה. אילוסטרציה

על אף הסיכון הגבוה לתמותה מתחלואה קרדיווסקולרית, בדיקות הסקר והטיפולים בהיפרליפידמיה במטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית אינם אופטימליים.

החוקרים שאלו רופאי משפחה וראומטולוגים האם הם יכולים לזהות את הגורמים המונעים את התפתחותן של בדיקות הסקר והטיפולים בהיפרליפידמיה בחולי דלקת מפרקים שגרונית. החוקרים גייסו ראומטולוגים ורופאי משפחה להשתתף במספר ועידות טלפוניות בהן התקיימו דיונים בנושא המחקר. המשתתפים בכל קבוצת דיון הכינו רשימה של הגורמים המעכבים העיקריים העומדים לפיהם בפני בדיקות הסקר והטיפולים להיפרליפידמיה במטופלי דלקת מפרקים שגרונית, ולאחר מכן בחרו את שלושת הגורמים העיקריים לדעתם.

תוצאות המחקר הראו ש-27 ראומטולוגים השתתפו בשלוש קבוצות, ו-20 רופאי משפחה השתתפו בשלוש קבוצות גם כן. ראומטולוגים ציינו בעיקר גורמים מעכבים תלויי-רופאים (למשל ׳בעלות׳ של הרופאים על הבדיקות והטיפולים), ורופאי המשפחה ציינו בעיקר גורמים מעכבים תלויי-מטופלים (למשל מורכבות המחלה וטיפוליה).

מסקנת החוקרים הייתה שראומטולוגים היו חלוקים באשר לשאלה האם הטיפול בגורמי סיכון לתחלואה קרדיווסקולרית בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית צריך להינתן על ידי ראומטולוגים או רופאי משפחה. כל רופאי המשפחה הסכימו כי הטיפול בגורמי סיכון לתחלואה קרדיווסקולרית בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית צריך  להינתן על ידי רופאי משפחה. הגורמים אשר השפיעו על החלטות רופאי המשפחה לבצע בדיקות סקר או לטפל בגורמי סיכון קרדיווסקולריים בחולי דלקת מפרקים שגרונית היו קשורים בעיקר לדאגה שלהם לגבי תסמינים אפשריים שעלולים להגרם כתופעות לוואי (למשל כאבי שרירים בסטטינים). בנוסף, ציינו רופאי המשפחה כגורם משפיעה את תהייתם לגבי כיצד התהליך הדלקתי במחלה וכתוצאה מטיפוליה משפיע על פרופיל השומנים.

מקור: 

Iris Navarro-Millán et. al (2020) BMC Rheumatology DOI: https://doi.org/10.1186/s41927-020-0112-5

נושאים קשורים:  דלקת מפרקים שגרונית,  פרופיל שומנים,  בדיקות סקר,  מחקרים,  תחלואה קרדיווסקולרית
תגובות