• יו"ר: פרופ' מרב לידר
  • חברי הועד: פרופ' יעקב אבלין, ד"ר שירלי אורן, ד"ר יולנדה בראון, ד"ר ויקה פורר, פרופ' דורון רימר
  • עורך האתר: פרופ' דורון רימר
  • ועדת ביקורת: פרופ' אלכסנדרה בלביר, פרופ' פנינה לנגביץ, פרופ' דן כספי
מחקרים-covid-19

ניהול מקרים של ילדים עם מחלה ראומטולוגית בזמן מגיפת הקורונה

במחקר זה נמצא כי ילדים עם מחלות ראומטולוגיות פדיאטריות לא נמצאים בסיכון מוגבר לזיהום מסוג SARS‐CoV‐2

ילדה מאושפזת, מגיפת הקורונה. אילוסטרציה

מטרת המחקר הייתה לייצר הנחיות קליניות לראומטולוגים אשר מטפלים בילדים עם מחלות ראומטולוגיות פדיאטריות בהקשר של מגיפת הקורונה (COVID-19).

צוות משימה בהרכב של שבעה ראומטולוגים פדיאטריים, 2 מומחים למחלות זיהומיות בילדים, ראומטלוג מבוגרים אחד ואח מוסמך פדיאטרי אחד, התכנס ב-21 במאי, 2020. שאלות קליניות והצהרות מנחות נוסחו על בסיס שאלות שהעלו מטופלים, משפחותיהם ומטפלים של ילדים עם מחלות ראומטולוגיות פדיאטריות.

החוקרים הכינו דו״ח ראיות והפיצו אותו בין חברי כוח המשימה כחומר עזר לשלושה סבבים של הצבעות אנונימיות, אסינכרוניות על בסיס גישת דלפי. ההצבעה התבצעה על ידי שימוש בשיטת ניקוד של תשע נקודות עם רמות מוגדרות מוסכמות מראש של מידת הסכמה (״אי הסכמה״, ״חוסר ודאות״, ״הסכמה״) והסכמה מלאה. על מנת להגדיר הצהרה כהנחייה, חציון ההצבעות הדרוש היה צריך להגיע לשליש הגבוה ביותר של הסכמה עם רמה ״מתונה״ או ״גבוהה״ של הסכמה. 33 הנחיות נוסחו ונערכה לגביהם הצבעה לאחר 2-3 סבבים של הצבעה.

החוקרים סיכמו כי ההנחיות אשר התגבשו במחקר נכתבו על בסיס סקירה של הספרות העדכנית, והצביעו על כך שילדים עם מחלות ראומטולוגיות פדיאטריות לא נמצאים בסיכון מוגבר לזיהום מסוג SARS‐CoV‐2.

מקור:

Dawn M. Wahezi et. al (2020) Arthritis and Rheumatology  https://doi.org/10.1002/art.41455

נושאים קשורים:  19-COVID,  מחלות ראומטיות,  ילדים,  מחקרים
תגובות